Alimenatia este pe primul loc in culturism . In alte sporturi precum fotbalul , baschetul , ..., alimentatia nu este chiar asa de importanta atata timp cat sportivul in cauza se simte bine la antrenament si rezista la acel antrenament. In culturism este nevoie de o alimentatie bogata in proteine si carbohidrati , insa nu neglijati nici grasimile pentru ca si ele isi au rolul lor. Proteinele sunt considerate ca fiind "caramizile" unui organism pentru ca ele stau la baza constructiei musculare. Ele au rol plastic, deci dupa un antrenament intens trebuie sa va asigurati o cantitate mare de proteine in alimentatie, pentru a va asigura refacerea si cresterea. In momentul in care organismul dv. nu primeste toate nutrimentele necesare refacerii, el intra intr-un proces catabolic cand isi "distruge" propriile tesuturi musculare, deci in loc sa cresteti, pierdeti gramele de strat muscular, care poate l-ati castigat cu greu.


Proteinele se gasesc din abundenta in : carne, oua, lapte, branza, mazare uscata, soia, fasole, masline verzi,... . Important este sa va asigurati o ratie de aprox. 2g de proteine/ kg corp , adica un culturist de 75 de kg are nevoie de aprox. 150g de proteine pe zi, ca sa se dezvolte. De exemplu un sedentar de vreo 80kg are nevoie doar de 40-50 de grame de proteine , deci faceti si dv. diferenta !

Este bine sa aveti un aport zilnic de proteine de 2g/kg corp zilnic dar nu exagerati pentru ca sa nu credeti ca daca consumati mai multe proteine, cresteti mai repede; nu ! Excesul de proteine este eliminat prin urina iar o parte este depusa sub forma de strat adipos - acesta este dusmanul culturistului, asa ca aveti grija. Carbohidratii sunt esentiali in desfasurarea antrenamentelor dv. si in refacerea organismului dv. Hidratii de Carbon sunt depozitati in muschi sub forma de glicogen care este considerat rezer- vorul de energie al organismului; aceasta deoarece antrenamentele de culturism sunt de tip anaerob adica nu foloseste grasimile drept sursa de energie.

Pe durata antrenamentelor de culturism este folosita rezerva de glicogen din muschi , iar daca dv. nu prea consumati alimente bogate in carbohi- drati , nu o sa rezistati la antrenamente si o sa va compromiteti si refacerea de dupa antrenament. De retinut este faptul ca trebuie sa consumati carbohidrati cam in raport de 1:2 cu proteinele , pentru a fi asimilate cum trebuie. Deci la 30 de grame de proteine aveti nevoie cam de 60-65 de grame de carbohidrati ! Nici cu acest macronutrient sa nu exagerati pentru ca la fel ca proteinele , carbohidratii se depun sub forma de strat adipos. Singura masa din zi la care puteti consuma in jur de 30-35% din cantitatea de alimente consumate intr-o zi, fara a avea riscul de ingrasare, este masa de dupa antrenament ! Aceasta sa aiba loc in mai putin de 1h de la antrenament. Atunci organismul va asimila toate nutrimentele pentru a-si reface toate rezervele. Refacerea si cresterea are loc noaptea pe durata somnului care este foarte important dar mai multe detalii sunt la rubrica "Antrenment" ! Carbohidratii se pot gasii in alimentele urmatoare : paste fainoase, paine, alimentele dulci ( carbohidrati=zaharide ), fructe dulci, ciocolata, miere, orez, etc.

Alimentatia unui culturist trebuie sa fie bine aleasa si sa includa : proteine, carbohidrati, grasimi, fibre vegetale, vitamine, minerale ! Sa stiti ca puteti avea tot ce va trebuie in alimentatie intr-un raport optim, si totusi sa va lipseasca o singura vitamina sau niste saruri minerale, care sa va impiedice dez- voltare optima dorita. De aceea va sfatuiesc sa aveti o alimentatie variata (sa nu aveti aceleasi alimente zilnic pe masa) de calitate.

Mancati carne de vita slaba, branza de vaci slaba, peste slab (tonul), oua de gaina, cartofi, orez, fasole, mazare, fructe, carne de pui (piept in special), miere, paste fainoase asociate cu lapte, malai (mamaliga este foarte bogata in carbohidrati), ... ! Tot la alimentatie intra si suplimentele alimentare care sunt incluse la rubrica speciala "Produse pentru Culturism". Acestea au fost create pentru a ajuta implinirea necesarului zilnic de nutrimente.

Ele pot fi : concentrate proteice; produse mixte care sa includa aproape toate nutrimentele necesare la o masa deci foarte bune in nlocuirea unor mese din zi; produse cu efect anabolizant (creatina, taurina, glutamina, cromul,...). Aceste produse sunt naturale si sunt extrase din lapte, zer, soia, cereale, etc., neavand nici-un efect negativ daca sunt luate corespunzator. Aceste produse nu sunt considerate " doping" pentru ca pur si simplu sunt alimente.

Sunt necesare pentru toti culturistii incepatori, de nivel mediu, iar pentru cei de nivel ridicat sunt indispensabile.