Esti aici:

Aerosolii

Aerosolii se definesc ca fiind micro-particule, aflate in suspesie intr-un mediu gazos, respectiv atmosfera. Acesti aerosoli pot fi micro-particule solide, lichide sau gazoase care pot ramane in atmosfera intervale de timp cuprinse de la cateva ore pana la durate de ordinul zilelor, saptamanilor sau chiar anilor. Durata de plutire este conditionata de umiditate, temperatura, miscarea aerului, variatiile de presiune, efectele razelor solare, turbiditate, etc. Aceste micro-particule "plutesc" datorita ciocnirii repetate cu moleculele de aer, moleculele de apa din atmosfera, anumitor interactiuni electro-chimice.

Particulele mai mari de un micron se depun pe sol, datorita efectului gravitational.

Aflati in atmosfera respirabila, aerosolii salini sunt inhalati in mod natural de catre curant pe ambele cai: nazal si pe gura. Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse intre 0,5-0,9 microni, se depun pe caile respiratorii superioare: cavitatea bucala, cavitatile nazale, faringe. Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu marimi intre 0,1-0,5 ajung in organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare. Prin inhalarea acestor aerosoli, caile respiratorii sunt "curatate" de focarele de infectie (stafilo-streptococice), prezente atat la adulti cat mai ales la copii, focare ce declanseaza si intretin numeroase boli respiratorii (in majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) si prin a caror prezenta, imunitatea organismului, scade treptat.

Climatul utraseptic al salinei, cu un continut crescut de iod, potasiu, magneziu calciu, brom si sodiu ajuta la prevenirea si tratarea unor afectiuni care se amelioreaza Ón general, Ón orice salina: astm bronsic, infectii respiratorii (angine, faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadenoidite), bronsita, traheobronsita cronica, rinita, sinuzita, amigdalita cronica, insuficienta respiratorie restrictiva, emfizem pulmonar, alergii epidermice (la praf), nevroze, oboseala, surmenaj. Salinoterapia reprezinta, pe de o parte, inhalarea pe caile respiratorii a aerosolilor salini, iar pe de alta parte, absorbtia acestora prin intermediul pielii